Velkommen til vores hjemmeside om vores liv med dyrene.

Siden handler hovedsageligt om det at holde papegøjer som tamfugl.

 

 

Nyheder

 

Som i sikkert kan se er der kommet nyt design på siderne. Dette for at få en mere overskuelig struktur.

 

 

 

 

Nye faner på siden.

 

Mindesiden.

Denne side handler indtil videre om vores afdøde hund Nala.

 

Simba.

Denne side handler om vores nye hund Simba.

 

 

 

Denne side handler om vores erfaring med klikkertræning, og hvorfor vi har valgt denne type træning af vores fugle. Derudover vil vi forsøge at forklare, hvad træningen bidrager med i vores daglige samvær og forhold til papegøjerne. bidrager med i vores daglige samvær og forhold til papegøjerne.

 

Hvorfor træne fuglene?

Vores papegøjer har efterhånden lært en hel del tricks - nogle er selvlært, blot forstærket med en godbid og andre er bevidst trænet. De kan ikke helt de samme tricks, da det er forskelligt, hvad de synes er sjovt. Vi har fundet ud af, at deres yndlingsgodbid er afskallede solsikkekerne. Dem vil de gå lang for, men samtidig mister de hurtigt motivationen, hvis ikke de synes, øvelsen er interessant.

Nogle mennesker synes, det er sjovt at se hvor meget papegøjerne kan - andre synes det er HELT hen i vejret at vores papegøjer kan så mange tricks - "ja jeg forstår ikke hvorfor I træner dem til at blive  cirkusartister" lød en af de kommentarer, vi har fået, men der er skam en dybere mening med galskaben.

Vi har igennem vores tid med gøjerne erfaret, at daglig træning er en rigtig god måde, at være sammen med fuglene på.

For dem der allerede har en papegøje, vil langt de fleste nok give os ret i, at papegøjer ikke er det letteste kæledyr at eje. De er ikke på samme måde domesticerede som hunde, hvilket vil sige, at de ikke pr automatik er vandt til at leve sammen med mennesker. Mange får problemer med gøjerne i samværet med deres papegøjer fordi fuglen og ejeren ikke taler samme "sprog". Disse problemer kan være f.eks. bideri, skrigeri eller problemer med håndtering herunder gå på hånd og gå i bur. - daglig træning er medvirkende til at disse problemer ikke opstår - eller hvis problemerne er der, kan de trænes væk igen - altså med andre ord giver træningen fugl og ejer et fællessprog, som er til at forstå!

Udover dette er træning en rigtig dejlig måde, at være sammen med papegøjen på. Når vi træner vores fugle, kan man mærke på dem, at de nyder det og de får brændt noget krudt af på en konstruktiv måde, i stedet for at gnave ting i stykker eller lave andre ulykker ;-). Samtidig får de  mulighed for, at bruge deres hjerne og bagefter har man 2 veltilpasse og dejlige papegøjer, der er trætte og utrolig rolige.   

 

Hvorfor klikker-træning?

En klikker er en lille plasticting, der siger en lille kliklyd, når der trykkes på den. Den bruges mest til heste- og hundetræning og kan købes hos dyrehandlere for ikke ret mange håndører ;-)

Her ser du et billede af vores klikker.

Vi havde fra starten bestemt os for at anvende klikkeren i vores træning af papegøjerne, selvom vi ikke i forvejen havde erfaring med det. Dette fordi vi vidste, at vi begge ville træne begge gøjer for at få et nært forhold til dem og for at kunne håndtere dem. Samtidig vidste vi jo også at vores stemmer og kropssprog er meget forskellige. Problemet i dette kunne blive, at vores ros ville lyde forskelligt og ville papegøjerne så kunne finde ud af dette? Dette mulige problem løste vi med klikkeren som altid har samme lyd hver gang. På den måde er fuglene aldrig i tvivl om, hvornår de har løst en opgave korrekt. Her vil vi dog lige indskyde, at vi hver især stadig roser med ord selvom vi trykker på klikkeren. 

Billedet viser vores pose til godbidder, denne kan klikkes fast i bukselommen under træningen og er således altid i nærheden.

 

 

 

Hvordan startede vi med træningen?

Når man får en papegøje, er det vigtigt, at give den ro det første stykke tid, så den kan vænne sig til sine nye omgivelser og lære sin nye familie at kende. I denne proces er det vigtigt, at fuglen ikke presses og at det sker i papegøjens tempo. Dette er efter vores overbevisning den første vigtige del i at få et tillidsfuldt forhold til sin nye ven og dette kan ikke forceres!

Når papegøjen udviser tryghed for sin ejer, og sine omgivelser, kan træningen begynde. 

Det vigtigste når man træner, er at lave små delmål. Papegøjer kan ikke lære, det hele på en gang. Del derfor øvelsen op og udvid senere, så der skal ydes mere og mere for at få en godbid.

Husk at du ikke skal starte træningen med at udvide en øvelse, men derimod gentage øvelsen som den kender den, og så bygge videre derfra, når den har vist dig, at den godt kan huske, hvordan man skal gøre, kan du udvide.

Start med at træne i meget små intervaller og accepter din fugls grænse. Man kan sagtens mærke, når koncentrationen og motivationen ikke er til stede længere - når dette ophører er en positiv træning ikke mulig - og derfor bør der stoppes i tide, så træningen ikke afsluttes med en dårlig oplevelse for papegøje og ejer.

HUSK: At have en papegøje kræver en stor portion tålmodighed- dette gælder også i træningen.

NB: Vores træning er inspireret af mange forskellige, men vi har tilpasset metoderne til vores eget og fuglenes temperament. Ligeledes har vi selv tilføjet en del egne øvelser og metoder. Derfor brug altid din sunde fornuft og husk at se efter, hvilke signaler din fugl viser. Hvis den viser, den ikke er tryg, skal du ikke presse den. Accepter din fugl grænser, så de ikke overskrides.  

God fornøjelse!!!!!

Det første vi lærte vores papegøjer var kommandoen op og ned - dette er en stor hjælp i mange situationer f.eks. når man vil sætte papegøjen i bur, hvilket kan gøres uden problemer.

 

Op og ned:

Sæt en flad hånd mod papegøjen og sig "op". I starten belønnes der, når papegøjen sætter en fod på hånden - der gives et klik og belønnes med en godbid. Dette gentages indtil papegøjen ved, hvad der udløser godbidden.

Når dette er indlært udvides øvelsen.

Sæt en flad hånd mod papegøjen og sig "op". Når papegøjen sætter foden op løftes hånden opad. Dette bevirker, at papegøjen automatisk træder op. Der klikkes og gives godbid.

Husk aldrig at presse din hånd mod papegøjen, så øvelsen tvinges igennem - dette vil ikke give din papegøje positiv oplevelse og kan i værste fald resultere i brud på tillidden og bid/nap 

Da vores papegøjer havde lært dette, begyndte vi mere målrettet at træne tricks. Det første vi lærte dem var at røre en målpind - dette fordi, det er et meget let trick, der er hurtigt at lære og som giver papegøjen en fornemmelse af, hvad træning er. - Derudover kan måltræning være et redskab til at få sin papegøje til at gå hen til et forudbestemt sted, hvor man i situationen gerne vil have, den befinder sig.

 

Måltræning:

 Her skal der bruges en målpind - et objekt som papegøjen skal sætte næbbet på - vi har valgt at anvende en gammel pegepind, som til forveksling ligner en gammel antenne i aluminium ;-)

Sæt målpinden tæt på din papegøje - måske vil den i starten være lidt reserveret, da mange papegøjer har et anstrengt forhold til nye ting.

Når papegøjen rører ved målpinden - gives der et klik og en godbid - gentag et par gange, men husk at stoppe, når papegøjen ikke gider mere. Når dette er indlært, er det blevet tid til at udvide.

Nu skal papegøjen røre ved spidsen af målpinden ,inden der gives en godbid. - papegøjen må ikke bide i pinden kun røre let.

Når dette er indlært udvides igen til at man kan flytte målpinden længere og længere væk - til sidst til forskellige afstande, hvor papegøjen skal flyve for at komme til. - når dette lykkes, er øvelsen indlært.

Her kan du se en video af Koda og Frodo der træner måltræning, øvelsen er lidt rusten for dem da vi ikke bruger den så tit længere men alligevel kan man få en ide om hvad det går ud på.

Vinke:

 Dette trick var et af de første som vi lærte vores papegøjer.

 Tricket er delt i to nemlig at løfte foden og vinke med den. 

Løft foden:

Før forsigtigt hånden mod din papegøje somom, du vil tage den på hånden. Når den løfter foden for at træde op, siger du vinke og klikker - papegøjen får en godbid. Dette gentages indtil papegøjen forstår, hvad den skal gøre for at få en godbid. Derefter kan øvelsen udvides.

Du går nu lidt længere væk fra papegøjen, så du ikke helt kan nå den, men fører stadig hånden frem mod den. papegøjen vil formentlig løfte foden, og når den gør det, siger du igen vinke og klikker - godbid.

Når den kan dette, går du længere væk - øvelsen gentages.

til sidst vil den automatisk løfte foden, når du siger vinke.

I starten løftede vores bare foden, men nu klemmer de også tæerne sammen i en vinkebevægelse. Dette har vi lært dem efterfølgende.

Vinke med tæerne:

Gennemfør øvelsen som du plejer, men i stedet for at klikke, når fuglen løfter foden, fører du forsigtet en pegefinger frem mod fuglen. Papegøjen vil nu prøve at gibe fat, når dette sker, siger du vinke og klikker - godbid.

øvelsen udvides nu på samme måde, som da du skulle lære den at løfte foden. Altså gå længere og længere væk.

 Snart er det nok at vinke med din egen hånd og sige vinke - ellers bare at sige vinke.

 

High five:

 High five indlæres på samme måde som løft foden, (læs ovenstående) men i stedet for at sige vinke, siger du i stedet high five og sætter forsigtigt din hånd mod foden af din papegøje, der klikkes - godbid.

Vi har erfaring med, at denne øvelse er meget let at lære.

Her kan du se Koda og Frodo udføre øvelsen high five og vinke.

Dreje:

Dette trick er lettest at gennemføre, når papegøjen sidder på sin stander.

Find din papegøjes yndlingsgodbid og vis, at du har den i hånden. Før forsigtigt din hånd rundt om papegøjen, mens du siger :"dreje" - papegøjen vil gerne have fat i godbidden og følger dermed automatisk med rundt. 

Dette gentages indtil øvelsen er indlært. Så er det blevet tid til udvidelse.

Vis papegøjen du har en godbid i hånden, men denne gang kører du ikke hånden med rundt. I stedet viser du den en cirkelbevægelse foran den, og siger:"dreje". Papegøjen drejer rundt og belønnes med klik og en godbid.

Øvelsen udvides ved bare at sige dreje uden at gøre noget tegn.

Man kan også vælge ikke at tale, men at målet er, at papegøjen drejer, når man viser den en lille cirkelbevægelse

med hånden.

 

Vis vinger:

Nogle øvelser opstår spontant, når papegøjerne gør et eller andet af sig selv, som vi så giver et navn. Dette kræver dog, at man altid har en klikker og en godbid i nærheden, hvis der skulle opstå en sådan situation

En sådan øvelse er "vis vinger". Det er kun Frodo, der kan den, da det som oftest er ham, der løfter vingerne. Når han har gjort dette, har vi hver gang sagt: "vis vinger" og til sidst har han gjort dette på kommando.

 

 

 

www.steensen-amazoner.dk  Spørg venligst inden du låner billeder fra siden.